Ενώ η Ρόδος «διασύρθηκε» ανά το πανελλήνιο λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και της δημιουργίας μικρών, αυτοσχέδιων καταυλισμών στο κέντρο της πόλης, ξαφνικά οι μετανάστες έκαναν …φτερά την παραμονή των εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Την προηγούμενη εβδομάδα μεταφέρθηκαν από τη Ρόδο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης περισσότεροι από 600 παράτυποι αλλοδαποί. Άλλοι 100 συνελήφθησαν και κρατούνταν μέχρι χθες στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. και πρόκειται να μεταφερθούν εκτός Ρόδου. Τουλάχιστον 100 ακόμη εκτιμάται ότι έχουν ακροβολιστεί στο πάρκο του Θέρμαι και σε άλλους υπαίθριους χώρους.
Έπειτα από πολλούς μήνες το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε αυτό που ζητούσε εδώ και καιρό η δημοτική αρχή του Αλέξανδρου Κολιάδη. Επιτάχυνε τις διαδικασίες μεταγωγών δίνοντας άμεσα στις αστυνομικές υπηρεσίες το πράσινο φως για τη μεταφορά των αλλοδαπών στις οργανωμένες δομές στα νησιά της Κω, της Λέρου και στην ηπειρωτική χώρα.
Το αποτέλεσμα είναι εμφανές. Οι μαζικές μεταγωγές σήμαναν το τέλος της …άλωσης της πόλης της Ρόδου από τους μετανάστες. Οι εικόνες των αυτοσχέδιων καταυλισμών όπου οι αλλοδαποί διαβιούσαν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, …εξαλείφθηκαν μεμιάς. Συνεργεία της διεύθυνσης καθαριότητας του δήμου προέβησαν στον καθαρισμό των πάρκων και στην απομάκρυνση των απορριμμάτων που είχαν συσσωρευθεί.
Ωστόσο, οι ντροπιαστικές εικόνες πρόλαβαν να αναπαραχθούν σωρηδόν από μέσα μαζικής ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας. Χωρίς αμφιβολία, σε λίγο θα έπεφτε στην αντίληψη και των ξένων ΜΜΕ η κατάσταση που επικρατούσε στη Ρόδο. Ούτως ή άλλως, χιλιάδες επισκέπτες του νησιού έγιναν μάρτυρες των ντροπιαστικών εικόνων τις οποίες μοιράστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.
Όσο η Ρόδος προσπαθούσε να διαχειριστεί με ίδιες δυνάμεις το πρόβλημα, η απουσία της κεντρικής διοίκησης ήταν εκκωφαντική! Όλες οι ανησυχίες, εκκλήσεις και προτάσεις που εκφράστηκαν από τη δημοτική αρχή στα αρμόδια Υπουργεία, έπεσαν στο κενό.
Ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης τόνισε τα κρίσιμα ζητήματα στη συνεδρίαση της Περφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου. Σημείωσε ότι η σοβαρή έλλειψη προσωπικού στις Λιμενικές Αρχές και στην τοπική αστυνομία επιτείνει το πρόβλημα. Παράλληλα δήλωσε ότι τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Μετανάστευσης & Ασύλου, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας), αντάλλασσαν μεταξύ τους emails για να αποφασίσουν τίνος αρμοδιότητα είναι η φύλαξη του προσωρινού χώρου που διαμορφώθηκε στην Ακαντιά. Ο κ. Κολιάδης είχε τονίσει την ανάγκη επίσπευσης της μεταφοράς των αλλοδαπών στις οργανωμένες δομές, η χωρητικότητα των οποίων, όπως επανειλημμένα τόνισε δεν υπερέβαινε το 50%.
Περιττό να σημειωθεί πώς όσο η Ρόδος προσπαθούσε να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, η σπέκουλα και η παραφιλολογία γύρω από τη δημιουργία hot spot στο νησί έδινε και έπαιρνε με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό για τη φήμη του νησιού. Μάλιστα, ο βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης σε τηλεοπτική εκμπομπή του Open, δήλωσε πως «ήταν λάθος της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου, που εδώ και χρόνια αντιδρά στο να υπάρχει ένας χώρος παραμονής και καταγραφής αυτών που έρχονται».
Για την ώρα, φαίνεται ότι οι μεταναστευτικές ροές βρίσκονται σε ύφεση. Η Ρόδος έπειτα από αρκετούς μήνες πήρε επιτέλους μία βαθιά ανάσα. Η λύση της άμεσης μεταφοράς των μεταναστών στα ΚΥΤ εφαρμόστηκε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση στη λήξη της τουριστικής περιόδου…. Αυτό που όλοι οι κάτοικοι και οι φορείς απεύχονται αυτή τη στιγμή είναι κάθε πισωγύρισμα, το οποίο θα σήμαινε ενδεχομένως την εκδήλωση έντονων αντιδράσεων καθώς πλέον οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί.