Η σοκολάτα του Dubai, μπήκε στη ζωή μας ξαφνικά και επιθετικά: Η Sarah Hamouda Αγγλο-αιγυπτία που ζει στο Dubai, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ήθελε να φάει κάτι γλυκό. Καθόλου ασυνήθιστο. Δεν έβρισκε όμως της απόλυτη γεύση που επιθυμούσε. Έτσι, αποφάσισε να την φτιάξει μόνη της με πρώτες ύλες σοκολάτα, φύλλο κανταΐφι, πάστα φιστικιού και άλλα μικρότερα υλικά. Όλα αυτά συνέβησαν το 2021. Τον Δεκέμβριο του 2023 μέσα σε ένα χρόνο, το προϊόν αυτό της λιγούρας εγκυμοσύνης έγινε viral σε ολόκληρο τον κόσμο με την βοήθεια influencers του Instagram και TikTok! Η food influencer TikTok Maria Vechera, έφαγε σοκολάτα Dubai στο αυτοκίνητό της και την είδαν σε δύο χρόνια 56 εκατ. κόσμος!
Η Sarah Hamouda σε συνέντευξή της στο CNN, ανέφερε το προφανές: Καλές οι λιγούρες και η αρχική έμπνευση αλλά χρειάστηκε πολύ αγάπη και ατελείωτες ώρες δουλειάς για να τελειοποιηθεί το προϊόν. Επεσήμανε την μεγάλη προσπάθεια να διακοσμηθούν σωστά οι πλάκες σοκολάτας με το χέρι, κάτι που έβαζε όρια στην ημερήσια παραγωγή: 500 κομμάτια όλα κι όλα στην αρχή τα οποία τα διένειμε μέσα από το δίκτυο διανομής φαγητού Deliveroo. Το εν λόγω δίκτυο, μετά από 2 χρόνια συνεργασίας, ανακοίνωσε ότι σχετικό βίντεο influencer του, το είδαν 90 εκατ. άτομα! Στην λίστα του δικτύου για τα ποιο trendy προϊόντα του 2024, η σοκολάτα Dubai κατέλαβε την πρώτη θέση! Είναι πρώτη φορά στην οκταετή ιστορία της σχετικής λίστα που την πρώτη θέση καταλαμβάνει γλυκό και όχι φαγητό.
Φυσικά οι χώρες της Αραβικής χερσονήσου ήταν οι πρώτες που θέλησαν να δοκιμάσουν. Εκεί άλλωστε περιοριζόταν αρχικά η διανομή. Αλλά και όποιος είχε «άκρες»στο Dubai, παρήγγειλε σοκολάτα! Έτσι, στα μέσα Δεκεμβρίου, Γερμανίδα που επέστρεφε από κάποιο ταξείδι στην περιοχή, έφερε μαζί της 58 κιλά (!!!) από την περίφημη σοκολάτα, προκαλώντας πονοκέφαλο στις αρχές, εάν θα πρέπει να φορολογηθεί σαν επαγγελματικό ή ιδιωτικό αγαθό!
Η αποκλειστική διάθεση της αυθεντικής παραγωγής από το δίκτυο Deliveroo σε συνδυασμό με τις μικρές αρχικά ποσότητες, θυμίζει κάτι από την καθ’ ημάς ιστορία του Καποδίστρια και της πατάτας, εάν βέβαια ισχύει… Όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν το νέο trendy γλυκό!
Ουρές σε ζαχαροπλαστεία σε ολόκληρο τον κόσμο
Στην πόλη Άαχεν της Γερμανίας, εκεί όπου η γνωστή Ελβετική σοκολατοβιομηχανία αποφάσισε να λανσάρει πρώτα την καινούργια της σοκολάτα, ο κόσμος έκανε ουρές για ώρες μια βροχερή Πέμπτη του περασμένου Νοεμβρίου, αντίστοιχες με αυτές που κάνει για τις νέες κυκλοφορίες του iPhone! Κάθε πελάτης μπορούσε να πάρει μία μόνο σοκολάτα, αριθμημένη σε ανάμνηση της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας! Και όλα αυτά σε τιμή 14.99 ευρώ το τεμάχιο…
Στο Idaho των ΗΠΑ η σοκολατοπαραγωγός Robinso Confections, μετά από απαίτηση των πελατών της ασχολήθηκε να παρασκευάσει τη δικιά της εκδοχή, αφού η αυθεντική από το μακρινό Dubai δεν ήταν πρακτικά διαθέσιμη! Πειραματιζόμενη μεταξύ αμερικάνικης και βέλγικης σοκολάτας, κατέληξε σε ένα προϊόν το οποίο τη στιγμή αυτή τιμάται σε 49 δολ. το τεμάχιο και πουλάει σαν τρελό.
Στις μακρινές Ινδίες, η σοκολατοβιομηχανία Paul and Mike ανέλαβε να ανταποκριθεί στην καταναλωτική ανησυχία της εκεί ανερχόμενης ανώτερης τάξης, φτιάχνοντας ένα «πειραγμένο» προϊόν που να πλησιάζει τις γνωστές στην χώρα γεύσεις. Και η τιμή αυτού, 7,5 ευρώ το τεμάχιο (690 ρουπίες), τιμή υπερδιπλάσια από τις υπόλοιπες γεύσεις της εταιρείας. Έτσι για την ιστορία των πραγμάτων, Ινδός εργάτης γης, έστειλε στην μάνα του έμβασμα 5.000 ρουπίες (δηλαδή 7 σοκολάτες) για να τη βγάλει περίπου ένα μήνα!
Μέχρι την Κορέα έφτασε ο «πυρετός», μια χώρα που το φιστίκι και τα προϊόντα του τα ήξερε μάλλον από φωτογραφία… Ο εξειδικευμένος ιστότοπος παροχής εμπορικών πληροφοριών Tridge αναφέρει ότι η Κορεάτικη αλυσίδα λιανεμπορίου CU, ξεκίνησε την διάθεση της σοκολάτας σε τιμή διπλάσια της μέση τιμής άλλων σοκολατένιων σκευασμάτων κι εξαντλήθηκε πάραυτα! Σε συνεργασία με τοπική παραγωγική εταιρεία, έφτιαξε 200.000 τεμάχια τα οποία ξεπούλησε αμέσως. Η αρχική τιμή ήταν 2,9 USD, η οποία σύντομα αναρριχήθηκε στα 4.73, χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθεί.
Η ιστότοπος αυτός όμως αναφέρει κάτι άλλο ενδιαφέρον: Η επιτυχία της σοκολάτας με το φιστίκι και το κανταΐφι, οδήγησε τους ντόπιους καταναλωτές σε αναζήτηση και άλλων προϊόντων με βάση το φιστίκι, προτρέποντας τους αναγνώστες – επαγγελματίες, να εξερευνήσουν την αναδυόμενη αγορά της Κορέας. Τα παγωτά με γεύση φιστίκι αυξήθηκαν το 2024 κατά 330%. Η πάστα φιστικιού, απαραίτητο υλικό για να φτιάξεις σοκολάτα στο σπίτι αυξήθηκε κατά 2400%! Το λάδι φιστικιού, άγνωστο σε εμάς προϊόν που προέρχεται από ψυχρά σύνθλιψη καρπού και τιμάται κάτι σαν 100+ ευρώ το κιλό, αυξήθηκε κατά 7.700%!