Συντηρητική εμπορική πολιτική αναμένεται να ακολουθήσουν οι εταιρείες προμήθειας στον καθορισμό των χρεώσεών τους για τον Νοέμβριο, όπως εκτιμούν παράγοντες της κλάδου, καθώς τα «σήματα» της αγοράς συγκλίνουν σε σημαντική άνοδο της χονδρεμπορικής αγοράς τον επόμενο μήνα.
Ως συνέπεια, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, παρά το γεγονός ότι το χονδρεμπορικό κόστος είναι ελαττωμένο κατά 20% τον Οκτώβριο, ακόμη και οι εταιρείες με την πιο «επιθετική» στρατηγική θα προχωρήσουν για τον Νοέμβριο σε μειώσεις οι οποίες θα κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, συγκριτικά με τις τιμές τους για τον μήνα που διανύουμε. Μάλιστα, οι πηγές της αγοράς θεωρούν πιο πιθανό να υπάρξουν και ανατιμήσεις στα πράσινα προϊόντα που ήταν τα φθηνότερα τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανακοινώσεις των εταιρειών θα γίνουν έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 1 Νοεμβρίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν πάροχοι οι οποίοι θα γνωστοποιήσουν τις χρεώσεις τους νωρίτερα.
Τον χορό των ανακοινώσεων, εξάλλου, έχει ήδη ανοίξει η Protergia, η οποία ανακοίνωσε πως η χρέωση του ειδικού της τιμολογίου για τον Νοέμβριο θα είναι 14,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μείωση σε σχέση με τον Οκτώβριο αγγίζει το 7%.
Προθεσμιακά & αέριο
Τον Οκτώβριο, τα πράσινα τιμολόγια κινήθηκαν από 14 έως 18,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με τη μέση χρέωση στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, τότε η μέση χρέωση για τον επόμενο μήνα αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 15 και 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Όπως επισημαίνουν οι παράγοντες του κλάδου, πρώτο αρνητικό «σήμα» αποτελεί η εικόνα που προκύπτει από τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική αγορά πρόκειται να κινηθεί στα 118 – 119 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Με δεδομένο ότι η αγορά «τρέχει» αυτή τη στιγμή στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυτό θα σήμαινε μία άνοδο κατά 30% σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Βασική αιτία αποτελεί η άνοδος των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου – το δεύτερο αρνητικό «σήμα». Είναι ενδεικτικό ότι το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου στον ολλανδικό εικονικό κόμβο (TTF) διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα των 43 ευρώ ανά Μεγαβατώρα – αυξημένο κατά 10-15% σε σχέση με την τιμή που δικαιολογούν τα θεμελιώδη της αγοράς (προσφορά καυσίμου, κατανάλωση, επίπεδα πλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθηκών). Λόγω του μοντέλου month ahead με το οποίο τιμολογείται κατά κανόνα το αέριο στη χώρα μας, η τιμή αυτή θα επηρεάσει το κόστος λειτουργίας των εγχώριων μονάδων αερίου τον επόμενο μήνα.
Ρίσκο η κατανάλωση
Όπως είναι φυσικό, το αυξημένο κόστος λειτουργίας των μονάδων θα παρασύρει προς τα πάνω τις χονδρεμπορικές τιμές. Μάλιστα, με βάση την «αρχιτεκτονική» του Target Model η επίδραση θα είναι εν πολλοίς ανεξάρτητη από τον βαθμό στον οποίο θα συμμετάσχουν τον επόμενο μήνα οι σταθμοί αερίου, που με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από το μερίδιο των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του κλάδου, οι απαισιόδοξες ενδείξεις για την πορεία της αγοράς τον Νοέμβριο συνδυάζονται με το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην αποδρομή του φθινοπώρου και, κατά συνέπεια, στον κίνδυνο κάποιας απότομης μείωσης των θερμοκρασιών. Επομένως, αν ένας προμηθευτής κινηθεί «επιθετικά» στη χρέωση που θα καθορίσει για τον Νοέμβριο, και τελικά με αυτήν δεν καλύπτει τα κόστη του, αν μία πτώση του υδραργύρου αυξήσει τις καταναλώσεις, τότε ο πάροχος θα βρεθεί με σημαντικό «άνοιγμα».
Αξίζει να σημειωθεί πως η εικόνα που προκύπτει από τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνει σταθεροποίηση, για όλο τον χειμώνα, στα υψηλά επίπεδα χονδρεμπορικών τιμών που θα εγκαινιάσει ο Νοέμβριος. Έτσι, με βάση τα «σήματα» της αγοράς, μέχρι και το τέλος του 1ου τριμήνου του 2025, δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Τα πράσινα τιμολόγια «ήρθαν για να μείνουν»
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου τα πράσινα τιμολόγια θα πάψουν να είναι υποχρεωτικά, δηλαδή οι προμηθευτές δεν θα είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν το ειδικό προϊόν τους σε νέους καταναλωτές. Ωστόσο, όσοι πελάτες τους έχουν έως τότε ενταχθεί στο συγκεκριμένο τιμολόγιο, θα μπορούν να μείνουν σε αυτό επ΄ αόριστον αν το θελήσουν.
Τα στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι, παρά την παραπάνω αλλαγή, τα πράσινα τιμολόγια θα παραμείνουν για πολλά χρόνια στην ελληνική λιανική. Πρώτα από όλα σε ειδικό προϊόν βρίσκεται αυτή τη στιγμή το 70% περίπου των καταναλωτών – κατά κύριο λόγο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που «μεταφέρθηκαν» σε αυτό, επειδή δεν επέλεξαν κάποια άλλη σύμβαση. Επομένως, καθώς θα συνεχίσουν να παραμένουν αδρανείς, το ποσοστό αυτό δεν πρόκειται να μειωθεί αισθητά για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, η εξοικείωση της πλειονότητας των καταναλωτών με τα πράσινα τιμολόγια, καθιστά τα συγκεκριμένα προϊόντα αρκετά δημοφιλή. Επομένως, δύσκολα ένας προμηθευτής θα αποφασίσει να αφαιρέσει το ειδικό προϊόν από το χαρτοφυλάκιό του, αρνούμενος να το προσφέρει σε έναν νέο υποψήφιο πελάτη που θα του το ζητήσει.
ΠΗΓΗ INSIDER