Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
16.6 C
Rhodes

Ευρωπαϊκές αερομεταφορές | Ποιες αλλαγές έρχονται στα δικαιώματα των επιβατών

 

Προς αναθεώρηση βαίνει, μέσα στους επόμενους μήνες, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών.

Οι υπάρχουσες διατάξεις ισχύουν για περισσότερα από 20 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια, πολλά ζητήματα, που έχουν προκύψει, έχουν επιλυθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτό το λόγο, ο διευθυντής του IFURTA (Ινστιτούτο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Έρευνας στις Αεροπορικές Μεταφορές) υπέβαλε πρόταση για αναθεώρηση αυτών των κανονισμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Μαΐου 2024.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 22 Ιουλίου, η Επιτροπή δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές που ενσωματώνουν πολλές από αυτές τις νέες προτάσεις. Παράλληλα η Επιτροπή εξέτασε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου για να εξασφαλίσει τη συνεπή εφαρμογή των κανόνων.

Οι βασικές αλλαγές για τις αποζημιώσεις

Τι αλλαγές, λοιπόν, μπορούν να περιμένουν οι επιβάτες αεροπορικών μεταφορών τους επόμενους μήνες;

Οι βασικές αλλαγές, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, θα είναι το πλαίσιο για το πότε μια πτήση θα κρίνεται ότι έχει ακυρωθεί ή έχει καθυστερήσει για να μπορούν οι επιβάτες να διεκδικούν αποζημιώσεις. Ως πτήσεις που έχουν ακυρωθεί θα ορίζονται:

  • Οι πτήσεις που φτάνουν νωρίτερα πάνω από μια ώρα.
  • Πτήσεις που επιστρέφουν στο αρχικό αεροδρόμιο αναχώρησης.
  • Πτήσεις με εκτροπή, όταν, δηλαδή, ένα αεροσκάφος ανακατευθύνεται σε διαφορετικό αεροδρόμιο λόγω καιρικών συνθηκών ή μηχανικών προβλημάτων. Ωστόσο, εάν μια πτήση εκτρέπεται σε άλλο αεροδρόμιο στην ίδια πόλη ή περιοχή από το αεροδρόμιο αναχώρησης, θα ταξινομείται ως καθυστερημένη και όχι ως ακυρωμένη.
  • Επιπλέον, η Επιτροπή διευκρινίζει ότι μια καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών ωρών παρέχει στους επιβάτες το δικαίωμα για  αποζημίωση ανάλογη με αυτήν που θα λάμβαναν για ακύρωση πτήσης.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα παρέχουν ακριβέστερες πληροφορίες τους επιβάτες

Η Επιτροπή προωθεί επίσης την υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών να παρέχουν ακριβέστερες πληροφορίες στους επιβάτες τους. Σε περίπτωση καθυστερήσεων άνω των 3 ωρών ή ακυρώσεων, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να αναφέρουν σαφώς το όνομα και τη διεύθυνση της υπεύθυνης εταιρείας όπου οι επιβάτες μπορούν να υποβάλουν τις αξιώσεις αποζημίωσής τους. Επιπλέον, θα ζητηθεί να παράσχουν οι εταιρείες μια γραπτή αναλυτική ενημέρωση που θα περιγράφει τα δικαιώματα των επιβατών.

Τέλος, εάν μια αεροπορική εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στον επιβάτη να επιλέξει μεταξύ της επιστροφής χρημάτων για το εισιτήριό του ή αλλαγή δρομολογίου, πρέπει να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και για τις δύο επιλογές. Σε περίπτωση, πάντως, ακύρωσης πτήσης, εάν ο επιβάτης πρέπει να αγοράσει νέο εισιτήριο σε υψηλότερη τιμή, η αεροπορική εταιρεία υποχρεούται να καλύψει τη διαφορά.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν συνδυάζονται με τα συμπεράσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, η οποία επισημαίνει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αισθάνονται ότι δεν διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών, ακόμη και αν η ευαισθητοποίηση αυξήθηκε σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι ερωτηθέντες ήταν πιθανότερο να αισθάνονται καλά ενημερωμένοι σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις (33 %), ακολουθούμενες από τα αεροπορικά (30 %), τα πούλμαν (27 %) και, στη συνέχεια, το πλοίο/πορθμείο (16 %). Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 84 % των ερωτηθέντων που ζήτησαν βοήθεια για άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα ήταν ικανοποιημένοι με την απάντηση.

Το 35 % των ταξιδιωτών έχουν δει πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών, σημειώνοντας αύξηση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019. Συνήθως, πρόκειται για σιδηροδρομικούς σταθμούς (9 %, + 5). Το 75 % των επιβατών αεροσκαφών έλαβαν πληροφορίες πριν από το ταξίδι σχετικά με τα δικαιώματά τους, έναντι 61 % για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, 51 % για τα πούλμαν και 54 % για πλοία/οχηματαγωγά πλοία. Η ευαισθητοποίηση παραμένει εξαιρετικά σημαντική.

Η ικανοποίηση από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν σημαντικές διαταραχές είναι μεγαλύτερη για τις πτήσεις (66 %, + 12 εκατοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενες από τα πλοία/οχηματαγωγά (53 %, -3 εκατοστιαίες μονάδες), τις σιδηροδρομικές μεταφορές (52 %, + 8 εκατοστιαίες μονάδες) και τα πούλμαν (50 %, + 8 εκατοστιαίες μονάδες).

Η χρήση ενιαίων εισιτηρίων για πολυτροπικά ταξίδια παραμένει περιορισμένη στο 11 % (αμετάβλητη), με τους συνηθέστερους συνδυασμούς σιδηροδρόμων/πούλμαν (39 %, + 9 εκατοστιαίες μονάδες) και αεροπορικών/σιδηροδρομικών μεταφορών (25 %, + 1 εκατοστιαίες μονάδες). Το 32 % (+ 7 ΠΠ) αντιμετώπισε προβλήματα, το 13 % (+ 4 εκατοστιαίες μονάδες) είχε σχεδόν χάσει μια σύνδεση και το 11 % (+ 3 εκατοστιαίες μονάδες) δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα.

- Advertisement -spot_img

Διαβάστε Επίσης

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Πρόσφατες Ειδήσεις

- Advertisement -spot_img